Dojo assistenten werken aan verbeteringen

Dojo assistenten werken aan verbeteringen

Fun & Fit wil een budoclub zijn waar sportiviteit hand in hand gaat met plezier. Om dat ook in de toekomst te blijven doen werken we continu aan het verbeteren van de lessen. De trainers kunnen dat echter niet in hun eentje. Daarom zijn we met een aantal vrijwilligers gestart met de voorbereidingen om officieel ‘dojo assistent’  te worden. Toen we startten met dit traject hebben we met het bestuur afgesproken om dan niet alleen naar onszelf te kijken, maar meteen ook te kijken naar mogelijkheden om de lessen beter en veiliger te maken. Daarbij letten we ook op hygiene en ongewenste omgangsvormen (denk aan pesten).

Dojo assistent Jan

Veilig en gezellig sporten gaan hand in hand

De afgelopen tijd hebben jullie al kleine veranderingen gezien in de manier waarop we met de start van de lessen omgaan. Denk daarbij aan het dragen van slippers buiten de mat, maar ook het gecontroleerder wisselen van de groepen. We hebben echter nog meer ideeën die we na de zomervakantie willen gaan invoeren. We hebben dan een verse start van het nieuwe seizoen en dat willen we gebruiken om direct een paar veranderingen door te voeren. We zullen daarover nog nadere informatie geven, maar hier alvast een paar onderdelen:

  • Alle judoka’s dragen buiten de tatami slippers. Die slipper trek je in de kleedruimte aan (dus niet vanuit huis met diezelfde slippers de zaal in!).
  • Judokleding trekken we in de kleedruimte aan. We vermijden dat het pak onderweg vies wordt en we daarmee de mat op gaan.
  • Meisjes dragen onder hun judopak een wit t-shirt met ronde hals.
  • Wondjes, wratjes e.d. worden voor de les gemeld aan de dojo assistent zodat die deze voor de les even kan afplakken (alle trainers en bestuursleden volgen hiervoor ook een kleine EHBSO cursus!).
  • Mededelingen en administratieve zaken bespreekt de trainer met ouders tijdens de warming-up in één van de kleedkamers (onder genot van een kopje koffie). De dojo assistent neemt dan de warming-up voor zijn rekening. Dit doen we om het rumoer te verminderen en de (jonge) kinderen te laten concentreren op de trainer ipv de ouders.

Met dit soort maatregelen willen we ook gaan voldoen aan de eisen van de JBN, zodat we kunnen toewerken naar hun keurmerk. Niet omdat we dat keurmerk zo graag hebben, maar omdat dit ons helpt onze sport leuk en veilig te houden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *