Yusen Puntencompetitie

De Fun & Fit puntencompetitie is een oefencompetitie om wedstrijdervaring op te doen.
Aan deze competitie doen alleen judoka’s mee van Budocentrum Fun & Fit. De Puntencompetitie is bedoeld om judoka’s alles over wedstrijden te leren en ervaring op te doen.

Hoe werkt de Puntencompetitie?
Alle judoka’s worden ingedeeld op basis van leeftijd en gewicht. Vervolgens worden alle judoka’s ingedeeld in poules op basis van band en slip. Na de eerste competitiedag wordt dit enigszins losgelaten. Judoka’s die in hun poule alles winnen worden, indien mogelijk, een klasse hoger ingedeeld. Judoka’s die op een competitiedag alles verliezen worden indien mogelijk een klasse lager ingedeeld.

Om mee te doen met de puntencompetitie betaald de judoka eenmalig €10,00. Voor dit bedrag mag de judoka aan alle rondes deelnemen zonder verdere kosten. De judoka moet zich wel voor elke ronde apart aanmelden.
Tijdens de competitie  worden de gescoorde punten bijgehouden door de tafeljury. Na de competitie worden de punten verwerkt en worden de vaantjes uitgereikt bij het verlaten van de zaal.

Elk seizoen ontvangt de judoka bij de eerste aanmelding van de Yusen Puntencompetitie  25 “startpunten”. Voor de overige competities ontvangen alleen de deelnemende judoka’s 10 “startpunten”.

De Wedstrijd
Elke wedstrijd duurt 2 minuten en het jeugdreglement is van toepassing (geen armklemmen en verwurgingen). Vanaf gele band worden er shido’s gegeven, alles eronder alleen waarschuwingen.
Voor elke wedstrijd zijn punten te verdienen. Deze worden door de tafeljury bijgehouden.

Er zijn 2 soorten punten:
 Waza-ari: half punt
Je scoort een Waza-ari als je de tegenstander op (een gedeelte van) zijn rug werpt of minimaal 10 seconden in een houdgreep vasthoudt.

Ippon: vol punt
Dit punt scoor je als je de tegenstander in één keer op zijn rug werpt of als je hem 20 seconden vasthoudt in een houdgreep. Als je een Ippon scoort is de wedstrijd direct afgelopen.

De Puntentelling
Het hoogste punt waar je het verschil mee maakt bepaald de winnaar. Deze waardering wordt omgezet in competitiepunten en bepaalt dus de score die je krijgt voor een gewonnen wedstrijd.

Bij de puntencompetitie wordt het onderstaande puntensysteem gehanteerd:
Winst door Ippon = 10 punten
Winst door Waza-ari = 7 punten
Winst door aanwijzen= 4 punten
Verlies = 3 punten

Prijzen en wisselbokaal
Bij een bepaald aantal competitiepunten ontvangt de judoka een vaantje. Deze worden indien mogelijk direct na de competitie uitgedeeld.

Tijdens het laatste toernooi “Clubkampioenschappen” wordt de wisselbokaal uitgereikt aan de judoka met het hoogste aantal competitiepunten in het draaiende  seizoen. De judoka mag deze beker het gehele jaar houden, maar moet deze tijdens de volgende Clubkampioenschappen weer inleveren. Op het voetstuk van de wisselbokaal komt de naam van de Judoka en het jaartal te staan. Op de Bokaal zelf staat de naam van de Sponsor en de competitie. Wanneer een judoka drie keer achter elkaar de bokaal wint, mag de judoka de beker houden.

Belangrijk: In principe speelt elke judoka per competitiedag vier wedstrijden. Soms komt het voor dat judoka’s meer of minder wedstrijden op de mat staan. Om een eerlijk totaalklassement te maken zullen alle punten worden teruggerekend naar vier wedstrijden per competitiedag. Bij een judoka die vijf wedstrijden op de mat heeft gestaan wordt zijn puntenaantal gedeeld door 1,25.

4 wedstrijden = 100%
5 wedstrijden = 125%
6 wedstrijden = 150%
7 wedstrijden = 175%
8 wedstrijden = 200%

De puntencompetitie wordt gehouden in de volgende maanden:
oktober, december, februari en juni/juli (finale) (afhankelijk van de vakantie!!!)